Zrušenie deaflympiády vrhá zlé svetlo na tatranský región

14.02.2011 Poprad

Vysoké Tatry 14. februára (TASR) – Zrušenie deaflympiády spôsobilo množstvo problémov, jedným z nich je aj negatívna reklama tatranského a podtatranského regiónu.
Riaditeľ Združenia cestovného ruchu (ZCR) Vysoké Tatry Peter Chudý konštatoval, že dobrá správa sa šíri ďaleko, ale zlá sa šíri ešte ďalej.
„Samozrejme, aj náš región, aj celé Slovensko bude mať túto blamáž na tapete z medzinárodného hľadiska ešte pomerne dlhé obdobie, “ zhodnotil Chudý. Podľa neho je však potrebné si uvedomiť, že Slovensko, ani tatranský región nezodpovedá za situáciu, ktorá nastala. „Je to, žiaľ, vyslovene záležitosť deaflympijských športovcov, predovšetkým organizačného výboru, ale ja by som určitú vinu prikladal aj zástupcom medzinárodnej deaflympijskej federácie, ktorí situáciu podrobne monitorovali a vedeli, že hlavný problém je v otázke finančného zabezpečenia, “ pokračoval Chudý.
Aj z tohto dôvodu nám boli 17. Zimné deaflympijské hry (ZDH) v apríli minulého roka odňaté. Na základe mnohých žiadostí nám hry opätovne vrátili, neskôr tu boli na kontrolu aj dve inšpekcie. „Predstavitelia Medzinárodného deaflympijského výboru (ICSD) pravdepodobne hovorili len s komunitou nepočujúcich, nehovorili s ďalšími predstaviteľmi regiónu, čiže primátormi a starostami miest a obcí či podnikateľmi a vlastníkmi športovísk, pretože inak by sa nemohlo stať, že dali do sveta informáciu, že hry sa pripravujú a nie je žiadny problém, aby zahraniční športovci mohli k nám pricestovať, “ zdôvodnil Chudý.
Vyvrcholilo to minulý týždeň v piatok (11.2. ), kedy ICSD zrušil ZDH, pretože hry neboli finančne zabezpečené. „Ale to nebolo ani pred rokom, ani pred dvoma, ani pred troma rokmi, “ dodal Chudý. Škody podľa neho nie sú len finančné, ale aj morálne. „Pre mnohých športovcov to bola posledná šanca zúčastniť sa na takomto podujatí, štyri roky tvrdo pracovali, “ zdôraznil riaditeľ ZCR.
Signály zo Slovenska hovorili o tom, že slovenskí organizátori mali problémy s finančným zabezpečením hier, to bol aj dôvod, prečo nám boli hry minulý rok odňaté. „Myslím si, že pri inšpekčných návštevách mal medzinárodný deaflympijský výbor klásť dôraz práve na zodpovedanie tejto otázky a pýtať sa aj predstaviteľov regiónu, či sú hry zabezpečené po finančnej stránke, “ tvrdí Chudý. Podľa neho to bol jeden zo spôsobov, ako sa dalo blamáži zabrániť. Je však potrebné sa z tohto prípadu poučiť a do budúcna byť opatrnejší pri organizácii akéhokoľvek podujatia.
17. ZDH mali začať vo Vysokých Tatrách a v blízkych mestách v piatok 18. februára. Týždeň pred otváracím ceremoniálom ho ICSD zrušil a výpravy športovcov, ktoré už v tom čase boli v Tatrách, museli sklamané odísť. S organizáciou ZDH sa spája aj kauza sprenevery 1,7 milióna eur, ktorú v súčasnosti rieši banskobystrický súd.
 

Vyberte región